«Наша перемога дасть нам те, що ми отримаємо великий голос в новому світі»: Ірма Вітовська у ЖВЛ про акторство в умовах війни та віру в майбутнє

У «Життя відомих людей» на ТЕТ актриса Ірма Вітовська розповіла, чи знімається в кіно зараз, а також чому очікувала війну ще з 2021 року.

У будні об 11:00 шоу «Життя відомих людей» готує ексклюзивні інтервʼю з найвідомішими українцями, героїня цього випуску — Ірма Вітовська. Актриса розповіла ЖВЛ про відмову від зйомок у російськомовних серіалах, окупацію будинку під Києвом і віру в майбутнє.
 
Актриса стала улюбленою мамою для мільйонів українців завдяки своїй ролі у фільмі «Мої думки тихі». А тепер Ірма полюбилась ще й італійцям у комедії  «Коза Ностра. Мама їде». Зйомки українсько-італійської комедії відбулися ще у 2020 році. Та через пандемію до глядача історія Влади Кози з Карпат, яка переїжджає до Італії та потрапляє на роботу в родину мафіозі, дійшла тільки у 2022. Першими комедію побачили італійці навесні.
 
«Я ніколи не думала, що ця стрічка буде виходити в такий страшний час. Українка надзвичайно їх дивує, дратує та водночас захоплює в тому, що вона у всьому має бути дуже усвідомлена, все має знати. Українка, яка незламна, яка має норов, яка абсолютно без страху, дуже авантюрна. Я думаю, якщо я зроблю таку зачіску, таку чілку та вийду там десь погуляти, то мені будуть казати “Влада Коза”».
 
У грудні стрічка дійшла й до українського глядача. Першими її побачили іванофранківці, звідки родом і головна героїня Влада Коза, і сама виконавиця ролі Ірма Вітовська. Фільм глядачі сприйняли на «ура»:
 
«10 хвилин аплодисменти. Мені було дуже приємно, що це моє рідне місто. І була фраза “Я забула, що війна” взагалі».
 
Сама ж Вітовська до повномасштабної війни готувалася вже дуже давно:
 
«Про те, що буде велике вторгнення я знала вже з 2021 року, мабуть, тому що я слідкую за градусом пропаганди в росії. І я чекала з 2014 року. Я не жила, як страус у піску».
 
А після анексії Криму та початку війни на Донбасі актриса зайняла жорстку позицію щодо росіян.
 
«Після Іловайську я відмовилася від будь-якої співпраці не те, що з росіянами, а й з російськомовним продуктом, усвідомивши, що українська мова — це зброя. Це питання сумління кожного».
 
Ірма припинила зніматися у серіалах. Натомість вона стала зіркою великого кіно. І зібрала всі національні нагороди як найкраща акторка. За цей час вона знялася у чотирнадцяти стрічках. І вже має чотири прем’єри на майбутнє. Нині ж, коли роботи на майданчику майже немає, свою увагу вона концентрує на допомозі українцям. Навесні актриса допомагала знайти прихисток за кордоном, зокрема в Італії, де має багато друзів. А влітку та восени разом із колегами акторами возила українські стрічки до військових частин, аби підтримати наших захисників. Окрім цього, Вітовська знову стала студенткою! Нині на заочній формі навчання в Острозькій академії вона опановує історію та археологію. 
 
«Я вірю абсолютно в майбутнє. І даю приклад тим, що треба зайнятися справою. Це великий час навчитися чогось».
 
Вітовська понад 20 років грає в Молодому театрі в Києві. А ще стала частиною Івано-Франківського драмтеатру. Туди родина Ірми виїхала ще в березні. Якщо з київською квартирою актриси все гаразд, то її заміський будинок був під окупацією і постраждав від обстрілу.

«Викликали навіть саперів, щоби подивитися дільницю, тому що ми не знали, що там прилітало і скільки. Ми зараз тільки закінчили роботи по ремонту, бо не було ні шибки. Осколки всі лишились. Треба було все латати, перебрати дах».
 
Та як би складно часом не було українцям, Вітовська переконана, що перемога буде за нами! А за нею — світле майбутнє!

«Наша перемога дасть нам те, що ми отримаємо великий голос в новому світі. Це буде країна, з якою рахуватимуться».
 

Ще більше ексклюзивних інтервʼю — у шоу «Життя відомих людей» у будні о 11:00 на телеканалі ТЕТ. 
  
Світло завжди перемагає морок!

СХОЖІ НОВИНИ