Позиція телеканалу ТЕТ щодо дискусії навколо комедійного серіалу "Встигнути до 30"

23 жовтня телеканал ТЕТ розпочав показ комедійного серіалу "Встигнути до 30", який виготовлений зусиллями каналу вже під час повномасштабної війни.

Цей серіал був створений на запит глядачів, адже комедія як художній твір в умовах постійного стресу та турбулентності допомагає знаходити позитивні емоції. І відгуки, які команда отримує про проєкт від цільової аудиторії, — підтверджують важливість такого жанру.

Однак протягом кількох днів нам надходять звернення та запити від коломиян, яких обурило те, що одна з головних героїнь серіалу згідно зі сценарієм родом з Коломиї. В соцмережах розпочалася гіперболізація контексту, начебто Коломию назвали «глухим селом», а головну героїню Любу — зробили «рагулинею» та «неймовірно дурненькою». Це абсолютно не відповідає дійсності, адже, по-перше, про Коломию, умови життя в місті, традиції чи щось інше — в серіалі не йдеться, а персонаж Люби, який є вигаданим, — це жодним чином не збірний образ коломиян. По-друге, якщо переглянути серіал повністю, стає очевидним, що героїня проходить шлях трансформації та завдяки друзям та оточенню стає кращою версією себе. Ні автори серіалу, ні телеканал чи творча команда не мали на меті образити будь-кого, використовуючи звичайні та зрозумілі для всього світу сценарні прийоми. Так, в історії кінематографа є тисячі таких прикладів, один з найвідоміших — це Пенні, головна героїня ситкому «Теорія великого вибуху». За легендою, вона родом з Омахи, штат Небраска, проте це жодним чином не характеризує місто згідно з її образом — як вона говорить, одягається та поводить себе. 

Комедія — це жанр, до якого не варто ставитися серйозно та шукати приводи для розпалювання суперечок. Цей серіал, як і будь-яка інша комедія, — художній, усі персонажі вигадані, а збіг обставин і ситуацій випадковий. Водночас ми розуміємо, що суспільство наразі дуже травмоване, та навіть безневинна аналогія, репліка чи зовнішній вигляд можуть обурити когось. Надалі ми враховуватимемо ці аспекти ретельніше, щоб створювати український контент українською мовою для українців, який буде відволікати та надихати. Адже це наша мета — давати аудиторії якісний продукт, розвивати ринок і підтримувати індустрію. Це неймовірно складно в умовах великої війни, проте дуже важливо.

Хочемо також звернути увагу, що через емоційний огляд серіалу в одному з медіа, де авторка назвала зовнішність української акторки Анастасії Остреїнової, яка грає в серіалі Любу, «типово російською», або ж «русскою красавіцою», величезна кількість образ, критики та цькування звалилася саме на неї. Ми вважаємо, що такі вислови щодо українських акторів, які також роблять усе можливе, аби розвивати українську кіно та серіальну індустрію, суперечать цінностям демократичного суспільства та є неприйнятними. Це має вигляд класичної дискримінації в публічному просторі. Тому ми розраховуємо на вибачення перед Анастасією, яка несправедливо опинилася в епіцентрі дискусії. 

Дякуємо глядачам за зворотний звʼязок.