«Моя волонтерська мрія — це знищення ворога», — Іра Ященко про Інтернет-війська України

28 лютого Міністерство цифрової трансформації разом з Міністерством культури та інформаційної політики України запустили ініціативу інтернет-війська України (ІВУ).

Інтернет-війська України — це тисячі волонтерів, які озброївшись гаджетами та інтернетом, через соціальні мережі розповідають світові правдиву інформацію про російські звірства в Україні.

Іра Ященко, до війни керувала комунікаціями ЗеМолодіжки та писала книгу. Зараз також продовжує це робити, але більшу частину свого часу воює на інформаційному фронті. Іра — головний редактор Інтернет-військ України, розповіла більше про проєкт і свій волонтерський досвід.

Що стало вирішальним, щоб почати волонтерити? Чи був у тебе такий досвід до війни?

Досвід волонтерства був, але здебільшого я була зосереджена на іншій діяльності. Вирішальним стало, звичайно, війна. Тому що відразу 24 лютого, після перших телефонних дзвінків, мені було зрозуміло, що кожен має робити те, що виходить найкраще, кожен має взяти ту зброю до рук, якою найкраще володіє, та в моєму випадку — це слово і комунікація.

Що відчуваєш, коли допомагаєш людям, Україні?

Мені б хотілося сказати, що я відчуваю якісь позитивні емоції, але це не так. Коли я пишу завдання для інтернет-військ України, я відчуваю злість і жаль до всього, що відбувається: дуже боляче за людей, які загинули, дуже боляче за кількість втрат, і це нерозуміння що на нас чекає далі… Не можу сказати, що я відчуваю сатисфакцію від того, що допомагаю людям, але ми завжди намагаємося фіксувати результати нашої роботи, і коли є певний прогрес, то є розуміння, що ми робимо правильні речі і правильно скеровуємо зусилля людей.

Чи бувають моменти, коли опускаються руки? Якщо так, як долаєш це?

Звичайно, бувають такі моменти та, чесно кажучи, ледве не щодня. Але доки мої знайомі, мої друзі — хтось знаходиться в окупації, хтось взяв до рук зброю і вбиває русню — поки вони борються, мені здається, я не маю морального права опускати руки. Бажання обійняти цих людей — це та сила, яка допомагає підняти руки та продовжувати працювати.

Чим надихаєшся, щоб підтримувати свій вогонь? Що змушує рухатися далі?

Інтернет-війська України — це велика команда, якщо можна сказати, бек-офіс ІВУ, крім представників двох міністерств (Мінцифри та Мінкульту), складається з великої команди волонтерів. Це абсолютно різні люди з різних куточків країни, які роблять набагато більше, ніж просто допомагають за своєю зоною відповідальності, наприклад, відповідають на коментарі, роблять креативи: кожна людина приходить зі своєю ініціативою. Саме ця спільна небайдужість, саме це спільне прагнення прискорити перемогу допомагають рухатися далі.

Вимірюєш якось свої успіхи у волонтерстві? І чи взагалі доречно це робити?

Успіхи вимірювати завжди доречно, адже досягнення результату — це одна з мотивацій продовжувати діяльність. За кожним завданням ми слідкуємо за його результатами в інфополі. Іноді результати приходять через декілька тижнів. Якщо ми розуміємо, що мета не досягнута, ми продовжуємо на цю ж тему робити інші завдання.

Складно виокремити результат саме інтернет-військ України, тому що навколо однакових цілей зосереджена діяльність багатьох. Але коли ціль досягнута, ми розуміємо, що учасники ІВУ доклали зусиль, і в цьому є їхня заслуга.

Чи маєш плани з розвитку проєкту або волонтерську мрію?

У мене є певне бачення, як можна розвивати інтернет-війська України, в нас є команда людей, яка працює на закордонну аудиторію, та ми точно будемо розвивати проєкт. Тому що інтернет-війська Україна — це суперважливий проєкт, до якого може долучитися кожен, і витрачаючи не дуже багато часу завдяки масовості, привертати увагу світової спільноти: допомагати збільшити кількість санкцій проти росії та кількість зброї, яку отримує Україна.

Що до волонтерської мрії: війна — це час, коли дуже складно про щось мріяти. Мені здається, що війна також вкрала в нас здатність мріяти. Мабуть, моя волонтерська мрія — це мати розуміння або якісь гарантії того, що наш ворог до нас не повернеться. Наразі в мене точно немає такого розуміння: навіть коли ми переможемо, все одно страшно, що все це може повторюватися, адже це вже було і зараз відбувається знову. Тому моя волонтерська мрія, на жаль, це знищення ворога.

Як долучитися до ІВУ?

Вступайте до каналів, куди щодня надсилаються нові завдання:

Facebook: https://www.facebook.com/ukrainian.internet.army/

Instagram: https://instagram.com/ukrainian.internet.army

Telegram: https://t.me/ivukr

Viber: https://vb.me/ivukr

Долучайтеся до інтернет-військ України та вірте в ЗСУ, адже світло завжди перемагає морок!