ТЕТ Лікбез

Розповідаємо про найважливіших людей на знімальному майданчику

Нещодавно генеральний продюсер ТЕТ Вікторія Шульженко, відповідаючи на питання наших підписників, пообіцяла, що ми розкриємо таємниці найпотрібніших професій на зйомках. ТЕТ завжди платить свої борги, тож саме сьогодні ми відкриємо всі карти та розкажемо, хто саме ховається під таємничими назвами цих важливих професій. Поїхали!

Режисер-постановник – головна людина на знімальному майданчику, керівник проекту та взагалі цар і бог. Режисер скеровує роботу акторів, операторів, звукорежисера та всіх інших членів знімальної групи.

Звукорежисер – людина, що відповідає за весь звук кінцевого продукту. Він керує всім департаментом: створює художні звукові образи, курирує всі етапи озвучування та створення звукової драматургії.

Сценарист – людина, що є автором літературного сценарію продукту. Часто саме сценарист також є головним ідеологом проекту.

Виконавчий продюсер – можливо, найраціональніший член знімальної групи. Саме виконавчий продюсер знає все про бюджет зйомки та про інші нагальні питання. Також саме ця людина, особливо на телебаченні, часто скеровує творчий зміст продукту, тож до неї має дослухатися навіть режисер.

Оператор – очі зйомки. Той, від кого безпосередньо залежить, під яким кутом глядачі побачать готовий продукт.

Гафер – головний освітлювач зйомки. Саме він відповідає за все освітлювальне обладнання та безперебійне електропостачання на майданчику.

Художник по костюмам – той, хто розробляє декорації та костюми для зйомки, а також робить макети оформлення майданчику. Ця людина створює ескізи костюмів, шукає необхідні деталі для луку чи виробляє їх з нуля, а потім може ще тиждень зістарювати новеньку річ, наприклад, закопавши її у землю. Тож якщо ти опівночі у дворі бачиш людину з лопатою – не лякайся. Можливо, твій сусід просто завтра їде на важливу зйомку.

Гример – людина, що володіє магією та може за власним бажанням та на прохання режисера кардинально змінювати зовнішність акторів. Вуса, перуки, синці та третє око – варто лише попросити, і можна приміряти на себе будь-який образ.

Костюмер – професіонал, що займається підбором одягу для зйомок. Також слідкує за тим, щоб всі плями на одязі були у чітко визначених місцях та готує дубль вбрання про всяк випадок.

Так багато перерахували, а й досі не згадали всіх. Проте на знімальному майданчику так багато професіоналів, що нам не вистачило б і цілого тижня, щоб про всіх розповісти. Створення телевізійного або кінематографічного продукту – це дуже важка, але неймовірно цікава робота. Над кожним шоу працює величезна, злагоджена команда, де важливий кожен окремий професіонал. Тож якщо ти хочеш дізнатися ще про когось – напиши, і ми обов’язково відповімо на всі питання.