Як зрозуміти, що стосунки не мають майбутнього?

Розповідає експерт шоу “СуперЖінка” Павло Ковальський

Іноді всі ми заходимо у глухий кут і не можемо зрушити з місця. Нерідко стосунки, що колись приносили відпочинок та радість, перетворюються на щось інше: роблять нам боляче та заважають розвиватися. Але прийняти рішення про завершення відносин завжди дуже важко, і питання, винесене у заголовок цього тексту, є актуальним для багатьох пар. Сьогодні ми спробуємо розібратися у тому, що саме вказує на те, що ваші стосунки не мають перспективи. Можливо, це допоможе комусь розібратися у власних почуттях. 

Але перед цим я хочу окремо зазначити для всіх, хто читає цей текст — якщо ви потерпаєте від сильного фізичного чи психологічного насилля — біжіть. Біжіть якомога далі та якомога швидше. Він чи вона ніколи не стануть кращими. Ви, такі чудові на унікальні, не заслуговуєте на насилля. Немає жодного вчинку, що може призвести до насилля в родині. Якщо ваш партнер піднімає на вас руку, принижує вас, знущається — він не любить вас. У ті рідкісні моменти, коли партнер ніжний із вами, повірте, це не прояв любові, це можливість для нього/неї утримувати вас коло себе та знущатися далі. 

Проте стосунки можуть виявитися безперспективними навіть тоді, коли насилля між вами немає. І далі ми поговоримо саме про такі випадки.

Зрозуміти, що у стосунків немає майбутнього можна, використовуючи дуже просте правило, яке ми чули ще з дитинства. Раніше казали: “Один раз — випадковість, два — тенденція, три — правило”. 

  • Якщо ви за 10 років стосунків не помітили, що вони покращилися, а все навпаки, стає дедалі гіршим, то такі стосунки, напевно, не варто розвивати далі. 

  • Якщо ви даєте шанс вашому партнеру, але нічого не змінюється — варто замислитися, а чи тій людині ви даєте шанс?

  • Якщо ви викладаєтеся на повну, але нічого все одно не виходить — побережіть сили на інші відносини.

  • Майбутнього немає у стосунків, де ви відчуваєте, що робите все, а партнер — нічого. 

  • Я вже казав про те, що гармонійні стосунки — це історія про відпочинок та прийняття. Якщо ви не відпочиваєте у компанії цієї людини, а знаходитися у постійному стресі - розходьтеся.

  • Також не варто вступати в стосунки з людьми, схильними до різного рода залежностей. Скоріше за все, у вас не вистачить ані ресурсу, ані сил, ані знань, щоб допомогти таким людям. А разом із ними ви загубите і власне життя.

І ще, будь ласка, звертайте увагу на власні почуття. Навіть якщо ви маєте певні проблеми з партнером, але вам радісно та спокійно поруч із ним — у ваших стосунків ще є шанс. Якщо вам із кожним разом все важче знаходитися біля партнера, тоді, можливо, вам потрібно замислитися про розставання. 

Що ж робити, якщо ви зрозуміли, що ваші стосунки не мають майбутнього?

По-перше, поговорити. Без звинувачень, як двоє дорослих та зрілих людей. Просто розповісти про власні почуття та думки, попередити про те, що ви більше не можете спілкуватися таким чином. Якщо щось зміниться — ви помітите. Якщо ні, всім буде краще, якщо ці стосунки завершаться. 

І наостанок, я бажаю вам знайти ту людину, поруч із якою ви будете посміхатися й почуватися щасливими та коханими. Змінити все ніколи не пізно, навіть якщо ви вже маєте дитину. Бо ваша дитина гідна того, щоб бачити перед собою приклад здорових гармонійних стосунків і рости в любові та злагоді.