Як дозволити дитині право на помилку?

І чому це так важливо? Пояснює експерт шоу “СуперЖінка” Павло Ковальський.

Батьки, чомусь, дуже сильно не люблять давати своїй дитині право на помилку. Мабуть, вони не знають про те, що з дитини може вирости здорова та повноцінна особистість лише в тому разі, якщо вона самостійно зробить всі можливі помилки та наб’є всі можливі гулі. 

Тож, шановні батьки, я вас дуже сильно прошу, ніколи не нав’язуйте дитині власні стереотипи, страхи та висновки, побудовані на вашому особистому досвіді. Якщо ви хочете, щоб ваша дитина виросла здоровою, дайте їй можливість робити щось на власний розсуд. 

Наприклад, ваша дитина відмовляється їсти сніданок. Що ви робите при цьому? Вам необхідно розповісти дитині про те, що їсти необхідно, щоб мати сили та бути здоровим. Все ще відмовляється їсти? Кажете: “Ок, не хочеш, можеш не їсти, але до обіду їжі не буде”. Потім дитина знову відмовляється їсти за обідом. Ви знову нічого не робите. Не їсть і ввечері? Нічого страшного, не панікуйте та не пхайте в малечу якісь перекуси. Повірте, завтра ваш малюк з’їсть все, що ви перед ним поставите. І зрозуміє щось для себе. 

Так само і з укладанням спати. Настав час йти у ліжко, а ваш нащадок відмовляється засинати? Ок, вимикаєте світло, пояснюєте, що у цей час він має відпочивати у своїй кімнаті, а батьки – займатися своїми справами. Залишаєте дитину на самоті і дійсно йдете займатися своїми справами. Так, перший час вам буде непросто, дитина може плакати, кричати, привертати вашу увагу. Але пройде деякий час і всі звикнуть до нового порядку, і всім стане від цього лише краще.

Якщо дитина лазить по гірці та ви переймаєтеся, що вона може вдаритися, будь ласка, не треба бігати навколо та кричати щось про те, що вона вб’ється та скалічеться. Попередьте малюка, що він може боляче вдаритися та знаходьтеся поруч: страхуйте дитину, слідкуйте за нею, але дозвольте їй впасти, тільки так, щоб це було безпечно. 

Що все це дає?

Виконуючи ці прості правила та користуючись цими принципами в житті, ви дозволяєте своїй дитині робити власні висновки, вчитися на своїх помилках та накопичувати досвід. Завдяки цьому малеча швидко зрозуміє, що якщо вона не поїсть — у неї не буде сил, якщо вона не поспить — вона буде втомленою, якщо вона впаде — буде боляче. Ви припинете нав’язувати дитині своє життя, і дозволите стати людиною: незалежною, самостійною та здоровою.