Як адаптуватися до стресу

Що таке стрес та як вийти зі стресової пастки

Всі ми зараз перебуваємо у стресі. Він навіть перейшов у фоновий режим. Стрес – це в принципі ок, усі ми час від часу його відчуваємо, долаючи складні життєві ситуації. Але зараз, коли йде війна, стрес має пролонгований ефект і це не добре. Негативні наслідки, які він може спричинити, в перспективі можуть розвинутися у більш складний емоційний стан. Тому сьогодні разом с психологом Ольгою Протасовою розбираємося, що таке стрес і як до нього адаптуватися.

Що таке стрес? 

Стрес –  це захисна реакція організму на зовнішні подразники. Вона проявляється психічно, фізично, емоційно та дає змогу адаптуватися до змін.

Як зрозуміти, що в мене стрес?

Коли людина в стресі, то наш мозок подає сигнал наднирникам, а ті в свою чергу виділяють гормони стресу –  адреналін і кортизол. Ця гормональна суміш активує внутрішні резерви організму, підвищується м’язова сила, швидкість реакції, витривалість та больовий поріг. Ці реакції допомагають організму боротися з небезпекою або втікати від неї. 

Стрес супроводжується підвищеним серцебиттям, виснаженням, зривом адаптаційних та імунних систем організму.

Є труднощі зі сном, втома, болі, розлади шлунково-кишкового тракту.

З емоційних реакцій –  гнів, тривога, оніміння, сором, порожнеча, зниження здатності відчувати задоволення та ін.

Тривалий стрес

Коли людина тривалий час знаходиться у стресі – це вже називають дистрес. 

Ми з вами зараз знаходимося у дистресі. Це «шкідливий» стрес, внаслідок якого вичерпуються захисні сили організму.

При хронічних станах стрес впливає на секрецію гормонів кортизолу і адреналіну, що в довгостроковій перспективі може викликати головний біль, біль у спині, стиснення в горлі. Тіло постійно напружене, м’язи стають перевантаженими і твердими. Організм слабшає, імунітет знижується і це призводить до розвитку різних захворювань.

Хронічний стрес також може посилити або викликати такі захворювання, як хвороба Хашимото, інсулінорезистентність, цукровий діабет ІІ типу, гіпертонія, ревматоїдний артрит та кишкові захворювання.

А ще, хронічний стрес може перерости в ПТСР. Посттравматичні стресові розлади виникають у результаті відстроченої реакції на травматичні події - катаклізм, війну, теракт, ув'язнення або сексуальні злочини.

Що ми можемо зробити, щоб полегшити самопочуття?

  • Головне – це вести здоровий спосіб життя. Хороше здоров'я, сильна імунна система знижують негативні наслідки стресових факторів. Лягайте спати вчасно! Намагайтеся правильно харчуватися.
  • Гарно допомагає при стресі дихання. Дихання по квадрату. Робимо вдих і рахуємо подумки до 4. Потім затримуємо дихання рахуючи до 4. Видих на 4 і знову затримка дихання на 4.

  • Добре було б зайнятися спортом. Якщо немає такої можливості, то просто гуляйте щодня протягом 1 год. Це дозволяє і м’язам розслабитися, і організм насичується киснем. А коли ми споглядаємо весняну красу, коли все починає зеленіти і розквітати, то ми внутрішньо релаксуємо.
  • Приділіть час собі. Зробіть масаж голови, прийміть душ. Помедитуйте.
  • Поміркуйте про зону вашої відповідальності. На що ви можете впливати? Що під вашим контролем? Як ви можете діяти?
  • Пограйтеся з дітьми, почитайте їм. Подивіться разом мультфільм. Обговоріть потім усе це.

Ось такі прості життєві дії допоможуть усім нам впоратися зі стресом та відчути внутрішню стабільність.