Ревнощі: радіти чи тікати?

Розбираємося у важливому питанні разом із підписниками та експертами.

Люди мистецтва нерідко наділяли ревнощі корисними властивостями та казали про цінність цього почуття. Так, відомим є афоризм письменника Олександра Дюма: “Ревнощі — ознака кохання”. Проте думка психологів на цей рахунок буде не такою однозначною. Як і думка наших героїнь. 

Ми вирішили не ходити далеко та поставили це запитання учасницям шоу “СуперЖінка” та нашим підписникам в Інстаграмі. Героїні реаліті на диво одноголосно відповіли, що чоловіків своїх не ревнують та відчувають абсолютну впевненість у вірності партнерів. Втім, було б дивно, якби ми отримали інші відповіді — дівчата ж претендують на звання “СуперЖінки”, тому, мабуть, вони вважають, що вони вищі за всі ці “земні” негаразди. А от підписники в Інстаграмі виявилися менш самовпевненими (чи більш щирими) та відповідали далеко не так однозначно. Насправді, тут люди поділилися на два табори: хтось повністю довіряє своєму партнеру, а хтось вважає, що навіть випадкова поява домашньої робітниці в хаті неодмінно призведе до зради чоловіка. Тобто, думки розходяться. А що ж думають спеціалісти? 

Деякі лікарі людських душ вважають ревнощі цілком природним почуттям, боротьба з яким може навіть завдати шкоди. Але більшість все ж притримується думки, що такі почуття є деструктивними та потребують корекції. 

На сьогоднішній день найбільш розповсюдженою є позиція, згідно з якою ревнощі розглядають як сукупність негативних емоцій, що виникають внаслідок незадоволеності собою та невпевненості у власних силах. Ця позиція не відкидає біологічної основи ревнощів — люди відчувають подібні емоції з метою збереження свого життя та захисту власного права на продовження роду. 

Тобто, навіть критично налаштовані на цей рахунок психологи визнають, що ревнощі можуть бути корисними для людини. Проте ми не можемо відкидати випадки, коли такі почуття виникають без видимих підстав та приносять біль та страждання не тільки самій людині, а й всім оточуючим. 

Тому ми не будемо зараз виправдовувати ревнивців чи звинувачувати їх. Скажемо лише про те, що схильність до ревнощів чи повна довіра до партнера — це вибір кожного. І у стосунках, де всі задоволені існуючим порядком речей та почуваються у безпеці — все це нормально. Проте якщо ти потерпаєш від будь-якої форми насилля (фізичного, економічного чи психологічного), відчуваєш дискомфорт та несвободу — з цим потрібно щось терміново робити. Наприклад, завершити стосунки та почати нове життя. Чи хоча б звернутися до психотерапевта для початку. Хочеш дізнатися, чи є ще шанси у твоїх стосунків? Читай матеріал за посиланням. Там наш експерт-психолог Павло Ковальський виклав все як є. І пам’ятай, кожна людина гідна кохання та прийняття. А виправдань насиллю просто не існує.

Нагадаємо, що дізнатися більше про шлюб, побачити найрізноманітніші варіанти стосунків та отримати цінні коментарі щодо розповсюджених сімейних проблем від експерта-психолога ти можеш по буднях на ТЕТ: о 19:00 тут на тебе чекатиме прем’єра нового українського реаліті-шоу “СуперЖінка”.