Правила гармонійних стосунків від Павла Ковальського

Відповіді на актуальні питання від експерта шоу “СуперЖінка”

Гармонійні стосунки — це той ідеал, до якого прагнуть всі пари. Проте стосунки сильно ускладнилися за останні сто років. Якщо говорити про офіційно оформлений шлюб, то ще у минулому столітті стосунки мали лише дві соціальних ролі: продовження роду та можливість переходу до іншого соціального класу. Сьогодні стосунки та шлюб мають купу інших функцій, які все дуже сильно ускладнюють. 

Тепер стосунки мають бути гармонійними, здоровими, повноцінними. А ще на все це нашаровується величезна купа соціальних стереотипів, наприклад, про те, що чоловік має годувати родину та захищати її, а жінка повинна готувати, прибирати, піклуватися про дітей. Але насправді, саме після того, як у стосунках з’являються будь-які “маєш” та “повинен”, вони перетворюються на каторгу. Всупереч ще одному стереотипу, стосунки між партнерами, це не робота та не важкий обов’язок. Родинні чи романтичні відносини — це про відновлення себе та свого ресурсу. Це те місце, куди хочеться повертатися щоб відпочити. 

Прийняття

Перший закон, без якого просто не можуть існувати гармонійні стосунки — це прийняття. Приймаючи один одного такими, якими є, з усіма плюсами та мінусами, партнери не намагаються змінити один одного, переламати під себе. 

Проблема прийняття спіткає закоханих завжди на самому початку стосунків. У період романтичної закоханості ми намагаємося показати себе з кращого боку, аби зачарувати обранця. Це дозволяє створити ілюзію ідеальності, проте партнер закохується не в ту людину, якою ви є насправді, а в цю ілюзію. Тож немає нічого дивного в тому, що через рік або два, коли ви вже не хочете придурюватися іншою людиною, а прагнете прийняття, партнеру буває складно дати вам це. Адже він звик до зовсім іншої людини, з іншими набором рис характеру та майже без слабкостей. Далеко не всі пари можуть пережити цю кризу стосунків.

Отже приймайте один одного такими, як ви є. Люди не змінюються з часом. Вони можуть навчитись, але навряд чи кардинально зміняться. Приймайте рішення — або вам добре з вашим партнером, і ви разом, або вам справді погано, і тоді — аріведерчі. 

Свобода від соціальних стереотипів

Іншою цеглиною у фундаменті міцних та гармонійних стосунків є відсутність у них соціального тиску. Сьогодні суспільство диктує нам цілу купу стереотипів щодо того, як ми маємо поводитися, кохати та жити. Але якщо пари дивляться один на одного крізь призму цих установок, то вони просто не зможуть побачити особистість один в одному. 

Насправді ж, не кожній жінці стояти у плити, не кожному чоловікові бути брутальним і ходити на полювання. Не кожній жінці бути ідеальною мамою, і не кожному чоловікові бути тим, хто вирішує проблеми. А отже слухайте свого партнера та враховуйте індивідуальності один одного.

Незалежність партнерів

Дитина на сто відсотків залежить від своїх батьків у фінансовому, психологічному, соціальному та всіх інших планах. Іноді люди зберігають цю залежність навіть у дорослому віці, залишаючись у полоні чужого погляду на життя та чужих уявлень про світ. Сепарація від батьків — обов’язкова умова розвитку незалежної, цільної та повноцінної особистості. Гармонійні стосунки можуть існувати лише між двома емоційно стабільними, психологічно дорослими та незалежними людьми.

Тож пильнуйте заздалегідь. Шукайте партнерів, які проявляють ознаки незалежності. Тих, хто справді вільний, а не лише говорить про це.

Павло Ковальський — дипломований психолог, експерт з побудови комунікацій та вирішення конфліктів, консультант із сімейних стосунків. У новому реаліті-шоу від ТЕТ “СуперЖінка”, що стартує на нашому каналі 12 серпня о 19:00, Павло поспілкується з учасницями та вирішить, хто з них насправді може носити це почесне звання. 

Твереза оцінка Павла, влучні коментарі та доречні запитання допоможуть нам побачити справжні обличчя героїнь поза соціальними масками та власними ілюзіями. Не пропусти гучну прем’єру на ТЕТ!