Хто має приносити гроші в родину?

Розберемося за допомогою учасниць шоу “СуперЖінка”

У сучасному світі жінки все частіше досягають успіхів у бізнесі та будують кар’єру. Проте в українському суспільстві ще живі стереотипи про дівчину-домогосподарку та чоловіка-годувальника. Та 12 серпня о 19:00 на ТЕТ не просто так стартує новий проект під назвою “СуперЖінка”. Ми впевнені, що настав час руйнування стереотипів про шлюб та соціальну роль жінки в Україні. 

Сьогодні ми вирішили спробувати знайти відповідь на це складне та неоднозначне питання разом із учасницями шоу “СуперЖінка”. Деякі з наших героїнь вже відмовилися від стереотипів наших бабусь та живуть за сучасними законами:

“Хто має приносити більше грошей в родинний бюджет? Я вважаю, що стать не має значення в цьому питанні. Якщо у когось виходить заробляти більше – добре, і це може бути як жінка, так і чоловік. Я б наприклад залюбки погодилася помінятися з партнером місцями та відправити його в декрет, але лише після того, як закінчила б годувати грудьми, бо в цей період мені просто фізично було б дуже важко приділяти багато уваги роботі. В моїй родині є чіткий розподіл обов’язків: спочатку кожен обрав що йому подобається робити, а потім ми чесно поділили все те, що залишилося”. 

Та ж дівчина впевнена, що відповідати за всі фінансові операції в родині має жінка: “Так, у нас спільний бюджет. Чоловік просто віддає мені свою зарплату, а я вже приймаю рішення як витрачати наші кошти”. До речі, така практика була доволі популярною в українських родинах ще давно, тож її можна назвати скоріше традиційною, аніж сучасною. 

Проте не всіх наших учасниць радує покращення карьерных перспектив для представниць прекрасної статі: “На жаль, зараз більшість жінок заробляє більше за чоловіків. А мені подобається, коли чоловік успішніший, а жінка може витрачати зароблені кошти на власні хобі. Я люблю спілкуватися з людьми, ще й тому я працюю, бо вдома я б просто загинула. Я за розподіл обов’язків: вдвох готувати борщ чи ліпити вареники набагато веселіше. Але я б точно не хотіла, щоб мій чоловік пішов у декретну відпустку замість мене. Мій ідеал чоловіка – сильний, успішний, багатий та люблячий!”

А дехто з героїнь дійсно сповідує “вимираючий” вид сімейних цінностей, саме той, про який ми говорили на самом початку статті: “Я вважаю, що чоловік точно має заробляти більше. Жінка може працювати, але не через необхідність, а лише в кайф”. Проте саме ця дівчина на питання про необхідність розподілу домашніх обов’язків відповіла ствердно, запевнивши нас що “один одному потрібно допомагати в усьому, і в прибиранні також”. 

Тож, як ми бачимо наше невеличке дослідження виявило декілька тенденцій у сучасних українських родинах. Загалом у нашому суспільстві проглядається прагнення до сучасності, але без радикальних змін. Хоча серед наших учасниць буде дуже багато тих, хто сповідує й набагато менш популярні ідеали. Цікаво, що відбудеться коли всі ці різні світи зіштовхнуться в межах нашого шоу? Тоді неодмінно вмикай ТЕТ 12 серпня о 19:00 – на тебе чекає просто суперова прем’єра!