5 простих правил для щастя

Від експерта шоу “СуперЖінка” Павла Ковальського

За час своєї практики я виробив певну кількість універсальних порад та рекомендацій, які можуть бути корисними будь-кому, хто хоче почуватися трохи щасливішим у наш шалений час. Сьогодні я хочу поділитися ними та запропонувати кожному, хто читає цей пост, спробувати використати їх на практиці. Можливо, до повного щастя вам не вистачало лише маленького кроку. 

Посміхайтеся

Посміхайтеся хоча б 3 хвилини на день. І так, робити це потрібно навіть якщо дуже не хочеться. Справа тут не в щирості посмішки, а в тому, що вашому організму на гормональному рівні все одно, чи ви дійсно щасливі, та смієтеся щиро, чи ви просто копіюєте чиюсь посмішку. Кількість гормонів буде виділятися в організмі приблизно однакова, тож вже зовсім скоро ваша посмішка може стати цілком природною.

Гуляйте пішки

Прогулянки на свіжому повітрі протягом, як мінімум, 20 хвилин на день — обов’язкова умова хорошого самопочуття як на фізичному, так і на психоемоційному рівнях. І, будь ласка, виділяйте ці 20 хвилин окремо. Ваша дорога до роботи та з роботи, прогулянки з дитиною і таке інше не рахуються. Вимкніть телефон, вийдіть на вулицю та просто гуляйте, спостерігаючи за всім тим, що відбувається навколо.

Фізичні навантаження

Індивідуальна система фізичних навантажень точно не завадить нікому. Зал, танці, біг, плавання, велосипед чи взагалі будь-що. Обирайте те та саме в тій кількости, що підходить саме вам. Але є одне важливе правило, якого я все ж раджу дотримуватися — регулярність. Влаштовуйте свої тренування в певні дні тижня, щоб організм міг пристосуватися до цього режиму активності та встигав відновлюватися між навантаженнями. 

Живіть для себе

Запам’ятайте, ви не живете для своїх батьків, дітей, коханих і знайомих. Лише ви самі можете зробити себе щасливими. Лише покохавши себе, ви зможете покохати когось іншого. Але ви ніколи не зможете жити у ладі із самим собою, якщо не будете приділяти собі достатньо часу. Тож не дозволяйте нікому сідати вам на голову та претендувати на ваш особистий простір. Приділяйте на свої захоплення достатньо часу кожного дня. І не зважайте на те, що скажуть інші. Приносити себе в жертву, наприклад, дитині — це злочин і проти самого себе, і проти дитини. Адже надмірна опіка не дозволяє вашому нащадку повноцінно розвиватися та робити помилки, а ви тим часом просто заганяєте себе у депресію та позбавляєтеся шансу на щастя.

Відчувайте

Раціональне мислення викликає більше стресу ніж радості, а от емоційний підхід до проблем, навпаки, викликає більше радості ніж стресу. Тому я наполягаю на тому, щоб ви дозволяли собі відчувати та приймати емоційні рішення. Нехай це будуть нові туфлі чи просто морозиво, у якому ви відмовляли собі через дієту вже дуже давно. З’їжте його, але насолодіться при цьому сповна. І тоді вам не потрібно буде картати себе за відхилення від плану схуднення, адже завдяки такій дрібниці ви стали сьогодні трішечки щасливішими.

Павло Ковальський — дипломований психолог, експерт з побудови комунікацій та вирішення конфліктів, консультант із сімейних стосунків. У новому реаліті-шоу від ТЕТ “СуперЖінка”, що стартує на нашому каналі 12 серпня о 19:00, Павло поспілкується з учасницями та вирішить, хто з них насправді може носити це почесне звання. 

Твереза оцінка Павла, влучні коментарі та доречні запитання допоможуть нам побачити справжні обличчя героїнь поза соціальними масками та власними ілюзіями. Не пропусти гучну прем’єру на ТЕТ!